Cholesterol- normy
Od dawna cholesterol ma zły pijar. Lekarze alarmują o konieczności obniżania jego stężenia we krwi ze względu na ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Od dawna cholesterol ma zły pijar. Lekarze alarmują o konieczności obniżania jego stężenia we krwi ze względu na ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Dieta low FODMAP jest to model żywieniowy stosowany w leczeniu SIBO oraz zespołu jelita nadwrażliwego.
Ból brzucha to powszechna dolegliwość, z którą osoby zgłaszają się do lekarza gastroenterologa. Poniższy wpis ma na celu zwrócić uwagę na wszelkie dodatkowe objawy towarzyszące, które mogą pomóc w ustaleniu przyczyny dolegliwości bólowych i wyznaczyć kierunki diagnostyki.
SIBO z ang small intestinal bacterial overgrowth jest to problem przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim. W skrócie można powiedzieć, że mamy do czynienia ze zbyt dużą ilością bakterii zlokalizowanych w niewłaściwym dla nich miejscu.
Wzdęcia brzucha są jednym z najczęściej zgłaszanych problemów przez Pacjentów z zaburzeniami gastroenterologicznymi.
Candida w jelicie- jak zbadać przerost grzybiczy? Zanim przejdziemy do omówienia poszczególnych badań diagnostycznych warto wspomnieć czym jest Candida i jaką rolę pełni w naszym organizmie. Grzyby, w tym również Candida naturalnie występują w naszej florze jelitowej. Stanowią one tzw.
Sanprobi IBS zawiera bakterie Lactobacillus plantarum 299v. Jedna kapsułka tego preparatu zawiera łącznie 10 miliardów CFU (jednostek tworzących kolonie). Jest to jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakteryjnych pod kątem zdrowia układu pokarmowego, który zapewnia prawidłową pracę jelit.
Zgaga jest jednym z najczęściej występujących objawów ze strony przewodu pokarmowego. Przyczyny jej występowania są różne. Obecnie głównym sposobem walki z tym problemem są tzw. leki na zgagę tj preparaty zobojętniające kwas solny lub hamujące jego wydzielanie w żołądku.
Zespół jelita drażliwego IBS to zaburzenie przewodu pokarmowego, którego częstość występowania w ostatnich latach drastycznie wzrosła.
Refluks to zaburzenie funkcjonowania układu pokarmowego, w którym dochodzi do zarzucania kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Powoduje to różnego rodzaju dyskomfort w postaci bólu, pieczenia w przełyku, cofania się treści pokarmowej czy nieprzyjemnego odbijania.