Kwas foliowy- jak suplementować?

Kwas foliowy, a właściwie foliany pełnią bardzo ważną funkcje w naszym organizmie. Jego niedobór w organizmie wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami, zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży. Niestety na przestrzeni wielu lat pojawiło się dużo nieprawdziwych informacji na temat kwasu foliowego, a zakresy jego norm we krwi są już bardzo przestarzałe. Poniższy wpis jest swego rodzaju aktualizacją informacji na temat kwasu foliowego. Dowiesz się z niego kilku istotnych informacji:

  • w jaki sposób przebiega metabolizm kwasu foliowego?
  • w jakich produktach naturalnie występuje kwas foliowy (foliany)?
  • jaką ilość kwasu foliowego dziennie powinniśmy przyjmować?
  • jak przyjmować kwas foliowy, która forma kwasu będzie najlepsza?
  • co poprawia wchłanianie kwasu foliowego- witaminy zwiększające jego biodostępność kwasu foliowego?
  • czy nadmiar kwasu foliowego jest niebezpieczny?

Różnica pomiędzy kwasem foliowym a folianami

Bardzo często spotykam się z używaniem obu tych terminów zamiennie co jest niestety bardzo dużym błędem .

Foliany to termin określający naturalne związki „kwasu foliowego” do którego należą: 5-metylotetrahydrofolian, kwas folinowy i różne formy tetrahydrofolianu. Wszystkie z nich odznaczają się aktywnością biologiczną [1]

Kwas foliowy jest formą syntetyczną, która nie występuje naturalnie w żywności, za to powstaje w wyniku utlenienia folianów w w procesie gotowania czy długotrwałego przechowywania artykułów spożywczych.

Kwas foliowy przyjęty z żywności czy z suplementów nie wykazuje żadnej aktywności biologicznej, dlatego musi zostać przekonwertowany w naszym organizmie do formy aktywnej, czyli tetrahydrofolianu (THF). Odbywa się to za sprawą enzymu reduktazy dihydrofolianowej (DHFR), a cały proces zachodzi w wątrobie [1]

Z racji tego, że kwas foliowy jest bardziej stabilną formą od swojego naturalnego odpowiednika to zdecydowanie częściej i chętniej jest wykorzystywana przez producentów do wzbogacania nią żywności[2]Również w suplementach diety zdecydowanie częściej występuje forma syntetyczna kwasu foliowego. To generuje wiele problemów, o których za chwilę szerzej opowiem.

Mutacja w genie MTHFR i metylowany kwas foliowy

Suplementacja kwasu foliowego metylowanego jest niezbędna w przypadku mutacji w genie MTHFR. Wspomniany gen uczestniczy w przemianach kwasu foliowego do jego aktywnej biologicznie formy czyli 5- metylofolianu. Mutacja w genie MTHFR powoduje zaburzone przetwarzanie kwasu foliowego i zwiększenie poziomu homocysteiny.[3]

Wysokie stężenie homocysteiny wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi. Należą do nich między innymi: choroby neurodegeneracyjne, zaburzenia kardiologiczne, problemy z zajściem i utrzymaniem ciąży oraz powikłania okołoporodowe.

Rola kwasu foliowego w organizmie

Kwas foliowy odgrywa wiele różnych funkcji w naszym organizmie. [4]

  • bierze udział w wytwarzaniu erytrocytów- czerwonych krwinek
  • uczestniczy w prawidłowym rozwoju cewy nerwowej u płodu
  • jest niezbędny do syntezy kwasów nukleinowych niezbędnych do tworzenia materiału genetycznego- DNA
  • gwarantuje prawidłową konwersje aminokwasów- zmniejsza stężenie szkodliwej homocysteiny
  • uczestniczy w procesach metylacyjnych organizmu

Objawy niedoboru kwasu foliowego

Niedobór kwasu foliowego przyczynia się do rozwoju anemii. W związku z tym, objawy niedoboru folianów będą pokrywały się z objawami niedokrwistości makrocytarnej. Należą do nich między innymi:

  • przewlekłe zmęczenie
  • bladość skóry
  • płytki oddech
  • wczesne siwienie włosów
  • obwodowa neuropatia
  • zaburzenia psychiczne

    Kto jest bardziej narażony na niedobory kwasu foliowego?

    Na niski poziom kwasu foliowego szczególnie narażone są: [4]

    1. Osoby cierpiące na choroby przebiegające z zaburzeniami wchłaniania: Crohn, Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, celiakia
    2. Kobiety w ciąży, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie
    3. Osoby, które  nadużywają  alkoholu, przyczyniając się do zaburzeń wchłaniania
    4. Osoby przewlekle przyjmujące leki: zobojętniające (H2 blokery), doustną antykoncepcję hormonalną , metotreksat, leki przeciwpadaczkowe, metforminę i niektóre antybiotyki (tetracykliny, penicylinę). W związku z tym, zawsze badaj poziom kwasu foliowego we krwi podczas przyjmowania wyżej wymienionych leków.

Źródła kwasu foliowego w diecie

Najlepszym źródłem kwasu foliowego jest nasza dieta, w żywności znajduje się jego najlepsza, bo aktywna biologiczna forma w postaci folianów. Poniżej zostały wymienione produkty spożywcze bogate w foliany

Kwas foliowy- jak suplementować?

Jakie powinno być prawidłowe stężenie kwasu foliowego?

Zacznijmy od tego, w jaki sposób możemy oceniać potencjalny niedobór kwasu foliowego

  • z krwi pełnej- oznaczenie kwasu foliowego we krwi. Niestety wartość uzyskana podczas tego badania może wskazywać na niedawne spożycie tej witaminy w naszej diecie.
  • z erytrocytów- pokazuje nam długoterminowy status folianów w naszym organizmie. Jest wskaźnikiem tkankowego wysycenia organizmu kwasu foliowego.
  • na podstawie stężenia homocysteiny- to pośredni wskaźnik niedoboru kwasu foliowego. Jej podwyższona wartość wskazuje na deficyty folianów, w wyniku czego aminokwas metionina nie może zostać przekształcona do cysteiny. W wyniku tych zaburzeń powstaje szkodliwa dla naszego organizmu forma przejściowa- homocysteina.

Aktualne normy na poszczególne wskaźniki przedstawiają się w sposób następujący:

Wskaźnik Kwas foliowy (krew)
ng/ml
Kwas foliowy w erytrocytach
ng/ml
Homocysteina
µmol/l
Aktualne normy 5.50 - 27.00280.00 – 1504 <10

Próba aktualizacji norm na podstawie dostępnych badań

Jednak badania pokazują, że punkt odcięcia dla poziomu witaminy B9 we krwi powinien być inny.

Stężenie kwasu foliowego poniżej 7 ng/ml koreluje z markerami niedożywienia, czyli niskim poziomem prealbuminy, albuminy, hemoglobiny i witaminy B12, w porównaniu z stężeniem 15 ng/ml [5]

Z kolei stężenie kwasu foliowego na poziomie 13ng/dl zmniejszało ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu [5]

Badania te pokazują jednoznacznie, że normy dla kwasu foliowego powinny zostać zaktualizowane. Oprócz tego  powinny zostać wyodrębnione normy dla kobiet planujących ciąże oraz będących w ciąży, aby zmniejszyć ryzyko występowania wrodzonych wad cewy nerwowej

Zdecydowanie lepszym wskaźnikiem oceny poziomu kwasu foliowego w organizmie jest jego stężenie w erytrocytach. W tym przypadku również dokonano weryfikacji przy jakim stężeniu ryzyko niedoboru tej witaminy w organizmie było najniższe. Oto wnioski z kilku badań

  • Minimalna wartość kwasu foliowego w erytrocytach, która jest  niezbędna do zapobiegnięcia rozwoju anemii makrocytarnej to 135 ng/ml [6]
  • Stężenie <400 ng/ml kwasu foliowego wiąże się z jego niedoborami w organizmie jak również zwiększa poziomy homocysteiny [7]
  • Wartość kwasu foliowego w erytrocytach kobiet ciężarnych <220ng/ml wiązała się z największą częstością występowania wad cewy nerwowej [8]
  • Najbardziej optymalny poziom kwasu foliowego u kobiet planujących ciąże to 400 ng/ml. Przy takim stężeniu tkankowym kwasu foliowego było istotnie niższe ryzyko rozwoju zaburzeń cewy nerwowej u płodu [9]

 

Podsumowując, lepszym wskaźnikiem do oceny niedoboru kwasu foliowego jest jego stężenie w erytrocytach niż w krwi pełnej. W obu przypadkach dolna granicy normy jest zdecydowanie za niska. W związku z tym postuluje się, aby punktem odcięcia dla wartości kwasu foliowego we krwi było 15 ng/ml, a w erytrocytach 400ng/ml. Szczególną uwagę należy zwrócić na kobiety w ciąży, u których poziomy kwasu foliowego we krwi pełnej nie powinny być niższe niż 13 ng/ml.

 Kwas foliowy- jak suplementować?

Jeżeli cierpimy na niedobory kwasu foliowego, a nasze pokrycie zapotrzebowania na foliany wraz z dietą jest niemożliwe, warto rozważyć suplementację. Również kobiety planujące ciążę powinny obligatoryjnie włączyć profilaktykę kwasem foliowym[7]

Zanim jednak zakupisz preparat kwasu foliowego zwróć uwagę na następujące aspekty:

1. Formy chemiczne kwasu foliowego

Forma chemiczna Właściwości
Kwas foliowy Syntetyczny
Biologicznie nieaktywny
L-5 MTHFBiologicznie aktywna
Niestabilna
Sól wapniowa kwasu L-5-MTHF
Biologicznie aktywna
Stabilna
Dobra biodostępność

Sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-MTHF)
Biologicznie aktywna
Bardzo duża stabilność
Największa biodostępność

2. Dawka kwasu foliowego

Zalecana dawka kwasu foliowego wynosi wynosi 400 mcg. Oczywiście najlepiej  formami aktywnymi

3. Z czym łączyć kwas foliowy

Kwas foliowy (witamina B9) najlepiej połączyć z:

  • witaminą B12 a także witaminą B6. Połączenie ze sobą tych witamin zmniejsza ryzyko maskowania niedoboru witaminy B12
  • witaminą C- zwiększa przyswajalność kwasu foliowego przez zmniejszenie jego degradacji w żołądku.

Czy można przedawkować kwas foliowy?

To zależy od formy kwasu foliowego. Foliany, czyli naturalne związki które odznaczają się aktywnością biologiczną raczej nie można przedawkować, natomiast nieaktywną i syntetyczną formę w postaci kwasu foliowego zdecydowanie tak

Nadmiar syntetycznej formy kwasu foliowego może:

  • maskować niedobór witaminy B12
  • sprzyjać nowotworom wrażliwym na kwas foliowy, rak jelita grubego oraz rak piersi

Podsumowując, podczas rozpoczęcia suplementacji warto wiedzieć 3 rzeczy.

  • Jaką formę wybrać,
  • jak długo przyjmować oraz
  • z czym łączyć?

Najlepszym wyborem jest aktywna forma kwasu foliowego, dlatego że omija ewentualne problemy metylacyjne, o których istnieniu możemy nie wiedzieć. Ostatecznie rozważ decyzję o rozpoczęciu suplementacji witaminą B9 po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Doradztwo tych specjalistów pozwoli Ci na bardziej celowaną suplementację, przede wszystkim w oparciu o sprawdzone preparaty.

4.4/5 - (19 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz także

Potrzebujesz POMOCY? Napisz do mnie!

Zawodowo działam na wielu płaszczyznach dlatego aby możliwie jak najszybciej się ze mną skontaktować wybierz interesujący Cię obszar mojej działalności. To pomoże usprawnić naszą komunikację