Dieta low FODMAP

Dieta low FODMAP jest to model żywieniowy stosowany w leczeniu SIBO oraz zespołu jelita nadwrażliwego. Został on opracowany przez zespół naukowców z uniwersytetu Monash w Australii aby złagodzić objawy wyżej wymienionych problemów zdrowotnych[1]

Dieta FODMAP składa się z 3 następujących po sobie faz

  1. eliminacji – wykluczenie z diety wszystkich produktów zawierających duże ilości FODMAP
  2. reintrodukcji– ponowne wprowadzenie do diety produktów bogatych w FODMAP (wyeliminowanych podczas 1 fazy diety)
  3. personalizacji- ostateczne ustalenie modelu żywieniowego w oparciu o te produkty, które pozytywnie przeszły fazę reintrodukcji

Na czym polega faza eliminacji diety FODMAP- co można jeść?

Faza eliminacji, czyli dieta low FODMAP  polega na wykluczeniu wszystkich produktów, które odznaczają się dużym stopniem fermentacji w jelicie. Ich wysokie spożycie wiąże się ze zwiększoną produkcją gazów w przewodzie pokarmowym odpowiedzialnych za uczucie dyskomfortu tj. wzdęć oraz bólu brzucha. Za objawy jelitowe odpowiedzialnych jest 5 grup węglowodanów do których zaliczamy:

  1. Fruktoza- cukier prosty zawarty w owocach, niektórych warzywach oraz miodzie
  2.  Laktoza- dwucukier zawarty w mleku oraz przetworach mlecznych
  3.  Galaktooligosacharydy (GOS)- węglowodany złożone zawarte w nasionach roślin strączkowych
  4. Fruktooligosacharydy (FOS)- węglowodany złożone szeroko rozpowszechnione w produktach zbożowych oraz warzywach
  5. Poliole- alkohole polihydroksylowe występujące w słodzikach oraz naturalnie w niektórych warzywach i owocach

Produkty dozwolone podczas stosowania diety low FODMAP

Poniżej znajdziesz tabelkę z produktami o niskiej zawartości FODMAP, które bezpiecznie możesz włączyć do diety w fazie ELIMINACJI

  •  Produkty zostały podzielone ze względu na przynależność do poszczególnych grup spożywczych
  • W tabelce znajduje się podział produktów na: niską zawartość  oraz produkty o umiarkowanej ilości. W pierwszym przypadku gramatura spożywanych produktów nie ma większego znaczenia. Zawartość problematycznych węglowodanów jest na tyle niska, że zwyczajowo spożywana porcja nie powinna wywoływać dyskomfortu trawiennego. W przypadku produktów umieszczonych w kolumnie pomarańczowej należy zwrócić uwagę na gramaturę. Tutaj ilość wysoko fermentujących związków  jest wyższa i przy spożyciu większej porcji mogą wystąpić objawy.
  • Oprócz ilości produktu wyrażonej w gramach podany jest jej odpowiednik miary domowej aby ułatwić przygotowanie posiłków.

Produkty zbożowe dozwolone na diecie  low FODMAP

W produktach zbożowych obecne są fruktany, które odpowiedzialne są za inicjowanie nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Zboża glutenowe: pszenica, żyto, jęczmień, odznaczają się największą koncentracją tych związków. Dlatego bardzo często objawy po spożyciu wyżej wymienionych zbóż przypisuje się problemowi z glutenem. Niestety w większości przypadków zupełnie niesłusznie. Poniżej w tabelce zostały przedstawione produkty zbożowe, które odznaczają się niską zawartością związków fermentujących

Produkty spożywcze Niska zawartość FODMAPUmiarkowana zawartość FODMAP
ChlebyKukurydziany
Bezglutenowy
Jaglany
Orkiszowy 100% na zakwasie orkiszowym
Ryżowy
Owsiany na zakwasie (52g)- 2 kromki
Kasze/ ryżeKasza gryczana
Komosa ryżowa (biała, czerwona, czarna)
Kasza jaglana
Ryż (basmati, biały, brązowy, dziki)
Mąki Kukurydziana
Jaglana
Gryczana
Ryżowa
Ziemniaczana
Z zielonych bananów
Mąka z teff
Mąka z sorgo
Skrobia z tapioki, ziemniaczana, kukurydziana

Makarony Bezglutenowy
Ryżowy
Kelp
Makaron z ciecierzycy gotowany (120g)
Płatki/ OtrębyPłatki jaglane
Płatki gryczane
Płatki ryżowe
Otręby owsiane
Otręby ryżowe

Płatki owsiane (100g)
Płatki kukurydziane (30g)

Warzywa dozwolone na diecie low FODMAP

W warzywach mogą występować różne problematyczne związki. W niektórych problematyczny jest nadmiar fruktozy, w innych zbyt duża ilość fruktanów. W tabelce poniżej zostały wymienione te warzywa, które są bezpieczne w fazie eliminacyjnej diety FODMAP

Grupa warzywProdukty o niskiej zawartości FODMAPProdukty o wysokiej zawartości FODMAP
Liściowe Sałaty: rukola, roszponka, masłowa, lodowa, rzymska, endywia, radicchio, cykoria, szpinak baby, boćwina, rukiew wodna
KorzenioweMarchew
Pasternak
Pietruszka
Seler
Maniok
Batat
Psiankowate Bakłażan
Papryka zielona
Chilli Habanero czerwone
Chilli poblano
Chilli czerwone i zielone
Ziemniaki

Bakłażan 182g- (¾ sztuki)
Pomidor zwykły- 75g (½ sztuki)
Pomidor Truss-75g- (½ sztuki)

Dyniowate Ogórek zielony
Patison
Dynia Japońska (Kabocha)
Dynia Makaronowa
Cukinia- 75g (1/3 sztuki)
Dynia marynowana 120g (½ salaterki)
Rrzepowate Rzodkiewka
Brukiew
Rzodkiew japońska (daikon)
Rzepa
Kapustne Jarmuż
Kalarepa
Kapusta pekińska
Brokuły tylko różyczki - 240g (½ główki)
Kapusta biała- 100g (2 liście)
Kapusta czerwona - 150g (3 liście)
Grzyby Boczniak ostrygowaty
CebuloweSzczypiorek, liście pora (tylko zielona część)
Piklowane/ Puszkowane Ogórki korniszone
Oliwki marynowane czarne i zielone
Pieczarki marynowane
Jalapeno marynowane Pędy bambusa puszkowane
Kukurydza w puszce
Buraki marynowane- 120g
Dynia marynowana- 120g

Owoce dozwolone na diecie low FODMAP

W owocach najbardziej problematycznym cukrem jest fruktoza. U osób z problemami jelitowymi bardzo często obserwujemy problemy z wchłanianiem tego cukru z przewodu pokarmowego. Manifestują się bólem brzucha, wzdęciami oraz biegunką

Grupa owocówOwoce o niskiej zawartości FODMAPOwoce o umiarkowanej zawartości FODMAP
CytrusowePomarańcza
Mandarynka
Cytryna
Limonka
Klementynka
Kiwi
TropikalnePapaja
Banan (niedojrzały)
Owoc smoczy
Plantan
Durian
Marakuja
Ananas świeży-200g- (2,5 plastra)
Kokos świeży- 96g- (6 plastrów)
Wiórki kokosowe- 45g (6 łyżek)
JagodoweJagoda
Borówka
Malina-75g (garść)
Truskawka-75g (garść)
Inne Żurawina świeża

Nabiał dozwolony na diecie low FODMAP

Produkty nabiałowe są źródłem  laktozy. Wraz z wiekiem zmniejsza się aktywność enzymu laktazy, odpowiedzialnej za prawidłowe rozkładanie cukru. Obecność SIBO, pasożytów, przerost grzybów w przewodzie pokarmowym skutkuje uszkodzeniem komórek produkujących enzym co prowadzi do  przejściowej nietolerancji laktozy. Mleko krowie odznacza się największą koncentracją cukru mlecznego. Warto wspomnieć, że proces fermentacji przyczynia się do znacznego zmniejszenia ilości laktozy w produktach nabiałowych.

Grupa produktówProdukty o niskiej zawartości FODMAPProdukty o umiarkowanej zawartości FODMAP
Mleko i napoje roślinne Mleko krowie bez laktozy
Mleko migdałowe
Mleko z orzechów macadamia
Mleko z komosy ryżowej
Mleko ryżowe
Mleczko kokosowe (puszka)- 120g (1/2 szklanki)
Mleko kokosowe UHT- 240ml (szklanka)
Mleko konopne- 240ml (szklanka)
Jogurty Jogurt kokosowy
Jogurt naturalny bez laktozy
Jogurt grecki bez laktozy
Śmietana bez laktozy
Sery/ wegańskie serySer Comte
Ser Gruyere
Ser Manchego
Parmigiano-Reggiano
Ser szwajcarski
Ser Gouda
Cheddar
Parmezan
Pecorino
Camembert
Brie
Feta
Mozzarella
Tofu twarde
Halloumi 60g- (1,5 plastra)
Serek wiejski 60g- (4 łyżeczki)
Twaróg biały-60g-(3 łyżki)
Ricotta 120g-(6 łyżek)
Inne Masło
Masło klarowane

Produkty odzwierzęce na diecie low FODMAP

Wszystkie produkty odzwierzęce są bezpieczne w fazie eliminacyjnej. Mięso, ryby, owoce morza, jaja nie zwierają problematycznych związków. Warto jednak zwrócić uwagę na przetwory mięsne w postaci wędlin. W procesie ich wytwarzania bardzo często dodawany jest czosnek lub cebula- surowce roślinne, które odznaczają się bardzo wysokim potencjałem fermentującym.

Orzechy, nasiona, rośliny strączkowe dozwolone na diecie low FODMAP

Grupa produktówProdukty o niskiej zawartości FODMAPProdukty o umiarkowanej zawartości FODMAP
OrzechyOrzechy brazylijskie
Kasztany jadalne, Orzechy makadamia
Orzeszki ziemne
Orzechy pekan
Orzeszki pinii
Orzechy włoskie
Orzechy laskowe- 30g (2 łyżki)
Ziarna/ NasionaChia
Mak
Pestki dyni
Nasiona słonecznika
Ziarna sezamu
Siemię lniane- 15g (1 łyżka)
Strączki i produkty z nich wytwarzane Fasola Guar (mrożona)
Soczewica w puszce- 46g (3 łyżki)
Ciecierzyca w puszce-42g (2 łyżki)
Tempeh
Tofu twarde
Soczewica w puszce- 65g (4 łyżki)
Ciecierzyca w puszce- 84g (4 łyżki)
Ugotowana soczewica czerwona-46g (2łyżki)
Zielona fasolka szparagowa- 120g (szklanka)
Fasola Edamame (mrożona)- 210g

Przyprawy dozwolone i zabronione na diecie low FODMAP

Dozwolone Dozwolone w ograniczonych ilościach Zabronione
Bazylia, kardamon, chutney, szczypiorek, kolendra, goździki, liść laurowy, nasiona kolendry, kumin, curry, koperek, nasiona kopru, suszona kozieradka, chrzan, trawa cytrynowa, majonez, mięta, musztarda, gałka muszkatołowa, oregano, papryka, papryka wędzona, chilli, papryka gochugaro, natka pietruszki, masło orzechowe, pieprz, rozmaryn, szafran, szałwia, przyprawa 5 smaków sos sojowy, sos ostrygowy, anyż, estragon, tymianek, sos pomidorowy (bez cukru), kurkuma, wanilia, ocet jabłkowy, ocet winny, ocet ryżowy, płatki drożdżowe, imbir, sos rybny, chimchurri, sos hoi sin, chrzan sos barbeque, musztarda Pasta miso- 12g (1 łyżeczka)
Tahini-30g (2 łyżki)
Ocet balsamiczny-21g (3 łyżki)
Sos Worcestershire- 42g (3 łyżki)
Czosnek sproszkowany
Pasta wasabi
Cebula

Jak długo powinno stosować dietę eliminacyjną- low FODMAP?

Faza eliminacji powinna trwać od 2-8 tygodni. Według mnie najbardziej optymalny czas to 4-8 tygodni, podczas których dążymy do wyciszenia dolegliwości jelitowych. Jest to niezwykle ważny punkt.

Kolejny etap diety czyli faza reintrodukcji polega na stopniowym wprowadzeniu wyeliminowanych produktów, pod baczną obserwacją występowania ewentualnych dolegliwości jelitowych.

W sytuacji, w której nie udało się nam wyciszyć objawów ze strony przewodu pokarmowego i wprowadzamy ponownie „problematyczne” produkty możemy uzyskać zafałszowany wynik obserwacji. Nasze gorsze samopoczucie może być spowodowane zupełnie innym czynnikiem niż spożytym posiłkiem. Dlatego nie warto przywiązywać się do ustalonych ram czasowych, a zdecydowanie bardziej polegać na intuicji i obserwacji swojego samopoczucia.

Jednak zbyt długie stosowanie diety eliminacyjnej może wiązać się z występowaniem  niedoborów pokarmowych oraz poważnie zaburzyć  mikroflorę jelita grubego. Liczne badania dowodzą, że przeciąganie w czasie fazy eliminacji diety FODMAP wiąże się z obniżeniem dobroczynnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium. Konsekwencją zaburzonego mikrobiomu jelitowego są problemy trawienne manifestujące się bólami brzucha, wzdęciami czy zaburzeniami rytmu, co z kolei prowadzi do błędnego koła problemów jelitowych

Jak monitorować postępy?

Jeśli wprowadzamy jakiekolwiek zmiany w naszym sposobie żywienia to potrzebujemy walidacji naszych wyników. Dzięki temu będziemy mogli podjąć decyzję czy rzeczywiście jesteśmy gotowi do tego, żeby wejść w drugi etap diety FODMAP i rozpocząć fazę testowania problematycznych produktów. Na przestrzeni lat pracy z Pacjentami wypracowałam swoje narzędzie w postaci dzienniczka, który pozwala na weryfikację różnych problematycznych aspektów  dotyczących funkcjonowania przewodu pokarmowego. Na co warto zwrócić uwagę?

  1. Częstość i konsystencja wypróżnień
  2. Częstość i natężenie bólu brzucha
  3. Częstość i natężenie wzdęć
  4. Obecność innych problemów: migrenowego bólu głowy, refluksu, zmian skórnych itp.

Co jeśli dieta low FODMAP nie działa?

Dieta FODMAP nie jest panaceum na wszystkie problemy jelitowe. Jeżeli po upływie miesiąca nie obserwujesz poprawy samopoczucia warto poszukać przyczyny tego stanu. Przyjrzyj się następujących kwestiom:

  1. Aktywna infekcja: SIBO, przerost grzybiczy
  2.  Dysbioza jelita grubego
  3.  Problematyczność innych składników w diecie: kazeina, histamina, salicylany
  4. Błędy podczas stosowania diety low FODMAP (przemycanie niewskazanych związków w lekach i suplementach diety, brak czytania etykiet produktów)

O wszystkich możliwych przyczynach braku efektów na diecie low FODMAP przeczytasz w tym wpisie

Podsumowując, faza eliminacyjna diety low FODMAP nie powinna trwać dłużej niż 2 miesiące. Podczas jej stosowania usuń z diety wszystkie produkty o wysokim potencjale fermentującym i obserwuj swoje samopoczucie jelitowe. Zwróć uwagę na następujące elementy: częstość i konsystencję wypróżnień, epizody bólu brzucha i wzdęć oraz innych objawów, które budzą Twój niepokój. Wszystkie objawy najlepiej notuj w dzienniczku aby realnie ocenić czy po wprowadzeniu diety low FODMAP widzisz poprawę. Notowanie wszystkiego co spożywasz pozwoli również  zidentyfikować produkty, które pomimo niskiego potencjału fermentującego wywołują u Ciebie objawy jelitowe.

4.9/5 - (8 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz także
Kokos w diecie low FODMAP

Kokos w diecie low FODMAP

Dieta low FODMAP to model żywieniowy oparty na wprowadzeniu do jadłospisu wyłącznie produktów o niskiej zawartości fodmap. FODMAP to akronim pochodzący od nazw węglowodanów o dużym potencjale fermentacyjnym. Głównym założeniem diety jest redukcja uciążliwych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Dowiedz się więcej

Potrzebujesz POMOCY? Napisz do mnie!

Zawodowo działam na wielu płaszczyznach dlatego aby możliwie jak najszybciej się ze mną skontaktować wybierz interesujący Cię obszar mojej działalności. To pomoże usprawnić naszą komunikację