Dieta low FODMAP jest to model żywieniowy stosowany w leczeniu SIBO oraz zespołu jelita nadwrażliwego. Został on opracowany przez zespół naukowców z uniwersytetu Monash w Australii aby złagodzić objawy wyżej wymienionych problemów zdrowotnych[1]
Dieta FODMAP składa się z 3 następujących po sobie faz
- eliminacji – wykluczenie z diety wszystkich produktów zawierających duże ilości FODMAP
- reintrodukcji– ponowne wprowadzenie do diety produktów bogatych w FODMAP (wyeliminowanych podczas 1 fazy diety)
- personalizacji- ostateczne ustalenie modelu żywieniowego w oparciu o te produkty, które pozytywnie przeszły fazę reintrodukcji
Spis Treści
Na czym polega faza eliminacji diety FODMAP- co można jeść?
Faza eliminacji, czyli dieta low FODMAP polega na wykluczeniu wszystkich produktów, które odznaczają się dużym stopniem fermentacji w jelicie. Ich wysokie spożycie wiąże się ze zwiększoną produkcją gazów w przewodzie pokarmowym odpowiedzialnych za uczucie dyskomfortu tj. wzdęć oraz bólu brzucha. Za objawy jelitowe odpowiedzialnych jest 5 grup węglowodanów do których zaliczamy:
- Fruktoza- cukier prosty zawarty w owocach, niektórych warzywach oraz miodzie
- Laktoza- dwucukier zawarty w mleku oraz przetworach mlecznych
- Galaktooligosacharydy (GOS)- węglowodany złożone zawarte w nasionach roślin strączkowych
- Fruktooligosacharydy (FOS)- węglowodany złożone szeroko rozpowszechnione w produktach zbożowych oraz warzywach
- Poliole- alkohole polihydroksylowe występujące w słodzikach oraz naturalnie w niektórych warzywach i owocach
Produkty dozwolone podczas stosowania diety low FODMAP
Poniżej znajdziesz tabelkę z produktami o niskiej zawartości FODMAP, które bezpiecznie możesz włączyć do diety w fazie ELIMINACJI
- Produkty zostały podzielone ze względu na przynależność do poszczególnych grup spożywczych
- W tabelce znajduje się podział produktów na: niską zawartość oraz produkty o umiarkowanej ilości. W pierwszym przypadku gramatura spożywanych produktów nie ma większego znaczenia. Zawartość problematycznych węglowodanów jest na tyle niska, że zwyczajowo spożywana porcja nie powinna wywoływać dyskomfortu trawiennego. W przypadku produktów umieszczonych w kolumnie pomarańczowej należy zwrócić uwagę na gramaturę. Tutaj ilość wysoko fermentujących związków jest wyższa i przy spożyciu większej porcji mogą wystąpić objawy.
- Oprócz ilości produktu wyrażonej w gramach podany jest jej odpowiednik miary domowej aby ułatwić przygotowanie posiłków.
Produkty zbożowe dozwolone na diecie low FODMAP
W produktach zbożowych obecne są fruktany, które odpowiedzialne są za inicjowanie nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Zboża glutenowe: pszenica, żyto, jęczmień, odznaczają się największą koncentracją tych związków. Dlatego bardzo często objawy po spożyciu wyżej wymienionych zbóż przypisuje się problemowi z glutenem. Niestety w większości przypadków zupełnie niesłusznie. Poniżej w tabelce zostały przedstawione produkty zbożowe, które odznaczają się niską zawartością związków fermentujących
Produkty spożywcze | Niska zawartość FODMAP | Umiarkowana zawartość FODMAP |
---|---|---|
Chleby | Kukurydziany Bezglutenowy Jaglany Orkiszowy 100% na zakwasie orkiszowym Ryżowy | Owsiany na zakwasie (52g)- 2 kromki |
Kasze/ ryże | Kasza gryczana Komosa ryżowa (biała, czerwona, czarna) Kasza jaglana Ryż (basmati, biały, brązowy, dziki) | |
Mąki | Kukurydziana Jaglana Gryczana Ryżowa Ziemniaczana Z zielonych bananów Mąka z teff Mąka z sorgo Skrobia z tapioki, ziemniaczana, kukurydziana | |
Makarony | Bezglutenowy Ryżowy Kelp | Makaron z ciecierzycy gotowany (120g) |
Płatki/ Otręby | Płatki jaglane Płatki gryczane Płatki ryżowe Otręby owsiane Otręby ryżowe | Płatki owsiane (100g) Płatki kukurydziane (30g) |
Warzywa dozwolone na diecie low FODMAP
W warzywach mogą występować różne problematyczne związki. W niektórych problematyczny jest nadmiar fruktozy, w innych zbyt duża ilość fruktanów. W tabelce poniżej zostały wymienione te warzywa, które są bezpieczne w fazie eliminacyjnej diety FODMAP
Grupa warzyw | Produkty o niskiej zawartości FODMAP | Produkty o wysokiej zawartości FODMAP |
---|---|---|
Liściowe | Sałaty: rukola, roszponka, masłowa, lodowa, rzymska, endywia, radicchio, cykoria, szpinak baby, boćwina, rukiew wodna | |
Korzeniowe | Marchew Pasternak Pietruszka Seler Maniok Batat | |
Psiankowate | Bakłażan Papryka zielona Chilli Habanero czerwone Chilli poblano Chilli czerwone i zielone Ziemniaki | Bakłażan 182g- (¾ sztuki) Pomidor zwykły- 75g (½ sztuki) Pomidor Truss-75g- (½ sztuki) |
Dyniowate | Ogórek zielony Patison Dynia Japońska (Kabocha) Dynia Makaronowa | Cukinia- 75g (1/3 sztuki) Dynia marynowana 120g (½ salaterki) |
Rrzepowate | Rzodkiewka Brukiew Rzodkiew japońska (daikon) Rzepa | |
Kapustne | Jarmuż Kalarepa Kapusta pekińska | Brokuły tylko różyczki - 240g (½ główki) Kapusta biała- 100g (2 liście) Kapusta czerwona - 150g (3 liście) |
Grzyby | Boczniak ostrygowaty | |
Cebulowe | Szczypiorek, liście pora (tylko zielona część) | |
Piklowane/ Puszkowane | Ogórki korniszone Oliwki marynowane czarne i zielone Pieczarki marynowane Jalapeno marynowane Pędy bambusa puszkowane Kukurydza w puszce | Buraki marynowane- 120g Dynia marynowana- 120g |
Owoce dozwolone na diecie low FODMAP
W owocach najbardziej problematycznym cukrem jest fruktoza. U osób z problemami jelitowymi bardzo często obserwujemy problemy z wchłanianiem tego cukru z przewodu pokarmowego. Manifestują się bólem brzucha, wzdęciami oraz biegunką
Grupa owoców | Owoce o niskiej zawartości FODMAP | Owoce o umiarkowanej zawartości FODMAP |
---|---|---|
Cytrusowe | Pomarańcza Mandarynka Cytryna Limonka Klementynka Kiwi | |
Tropikalne | Papaja Banan (niedojrzały) Owoc smoczy Plantan Durian Marakuja | Ananas świeży-200g- (2,5 plastra) Kokos świeży- 96g- (6 plastrów) Wiórki kokosowe- 45g (6 łyżek) |
Jagodowe | Jagoda Borówka | Malina-75g (garść) Truskawka-75g (garść) |
Inne | Żurawina świeża |
Nabiał dozwolony na diecie low FODMAP
Produkty nabiałowe są źródłem laktozy. Wraz z wiekiem zmniejsza się aktywność enzymu laktazy, odpowiedzialnej za prawidłowe rozkładanie cukru. Obecność SIBO, pasożytów, przerost grzybów w przewodzie pokarmowym skutkuje uszkodzeniem komórek produkujących enzym co prowadzi do przejściowej nietolerancji laktozy. Mleko krowie odznacza się największą koncentracją cukru mlecznego. Warto wspomnieć, że proces fermentacji przyczynia się do znacznego zmniejszenia ilości laktozy w produktach nabiałowych.
Grupa produktów | Produkty o niskiej zawartości FODMAP | Produkty o umiarkowanej zawartości FODMAP |
---|---|---|
Mleko i napoje roślinne | Mleko krowie bez laktozy Mleko migdałowe Mleko z orzechów macadamia Mleko z komosy ryżowej Mleko ryżowe | Mleczko kokosowe (puszka)- 120g (1/2 szklanki) Mleko kokosowe UHT- 240ml (szklanka) Mleko konopne- 240ml (szklanka) |
Jogurty | Jogurt kokosowy Jogurt naturalny bez laktozy Jogurt grecki bez laktozy Śmietana bez laktozy | |
Sery/ wegańskie sery | Ser Comte Ser Gruyere Ser Manchego Parmigiano-Reggiano Ser szwajcarski Ser Gouda Cheddar Parmezan Pecorino Camembert Brie Feta Mozzarella Tofu twarde | Halloumi 60g- (1,5 plastra) Serek wiejski 60g- (4 łyżeczki) Twaróg biały-60g-(3 łyżki) Ricotta 120g-(6 łyżek) |
Inne | Masło Masło klarowane |
Produkty odzwierzęce na diecie low FODMAP
Wszystkie produkty odzwierzęce są bezpieczne w fazie eliminacyjnej. Mięso, ryby, owoce morza, jaja nie zwierają problematycznych związków. Warto jednak zwrócić uwagę na przetwory mięsne w postaci wędlin. W procesie ich wytwarzania bardzo często dodawany jest czosnek lub cebula- surowce roślinne, które odznaczają się bardzo wysokim potencjałem fermentującym.
Orzechy, nasiona, rośliny strączkowe dozwolone na diecie low FODMAP
Grupa produktów | Produkty o niskiej zawartości FODMAP | Produkty o umiarkowanej zawartości FODMAP |
---|---|---|
Orzechy | Orzechy brazylijskie Kasztany jadalne, Orzechy makadamia Orzeszki ziemne Orzechy pekan Orzeszki pinii Orzechy włoskie | Orzechy laskowe- 30g (2 łyżki) |
Ziarna/ Nasiona | Chia Mak Pestki dyni Nasiona słonecznika Ziarna sezamu | Siemię lniane- 15g (1 łyżka) |
Strączki i produkty z nich wytwarzane | Fasola Guar (mrożona) Soczewica w puszce- 46g (3 łyżki) Ciecierzyca w puszce-42g (2 łyżki) Tempeh Tofu twarde | Soczewica w puszce- 65g (4 łyżki) Ciecierzyca w puszce- 84g (4 łyżki) Ugotowana soczewica czerwona-46g (2łyżki) Zielona fasolka szparagowa- 120g (szklanka) Fasola Edamame (mrożona)- 210g |
Przyprawy dozwolone i zabronione na diecie low FODMAP
Dozwolone | Dozwolone w ograniczonych ilościach | Zabronione |
---|---|---|
Bazylia, kardamon, chutney, szczypiorek, kolendra, goździki, liść laurowy, nasiona kolendry, kumin, curry, koperek, nasiona kopru, suszona kozieradka, chrzan, trawa cytrynowa, majonez, mięta, musztarda, gałka muszkatołowa, oregano, papryka, papryka wędzona, chilli, papryka gochugaro, natka pietruszki, masło orzechowe, pieprz, rozmaryn, szafran, szałwia, przyprawa 5 smaków sos sojowy, sos ostrygowy, anyż, estragon, tymianek, sos pomidorowy (bez cukru), kurkuma, wanilia, ocet jabłkowy, ocet winny, ocet ryżowy, płatki drożdżowe, imbir, sos rybny, chimchurri, sos hoi sin, chrzan sos barbeque, musztarda | Pasta miso- 12g (1 łyżeczka) Tahini-30g (2 łyżki) Ocet balsamiczny-21g (3 łyżki) Sos Worcestershire- 42g (3 łyżki) | Czosnek sproszkowany Pasta wasabi Cebula |
Jak długo powinno stosować dietę eliminacyjną- low FODMAP?
Faza eliminacji powinna trwać od 2-8 tygodni. Według mnie najbardziej optymalny czas to 4-8 tygodni, podczas których dążymy do wyciszenia dolegliwości jelitowych. Jest to niezwykle ważny punkt.
Kolejny etap diety czyli faza reintrodukcji polega na stopniowym wprowadzeniu wyeliminowanych produktów, pod baczną obserwacją występowania ewentualnych dolegliwości jelitowych.
W sytuacji, w której nie udało się nam wyciszyć objawów ze strony przewodu pokarmowego i wprowadzamy ponownie „problematyczne” produkty możemy uzyskać zafałszowany wynik obserwacji. Nasze gorsze samopoczucie może być spowodowane zupełnie innym czynnikiem niż spożytym posiłkiem. Dlatego nie warto przywiązywać się do ustalonych ram czasowych, a zdecydowanie bardziej polegać na intuicji i obserwacji swojego samopoczucia.
Jednak zbyt długie stosowanie diety eliminacyjnej może wiązać się z występowaniem niedoborów pokarmowych oraz poważnie zaburzyć mikroflorę jelita grubego. Liczne badania dowodzą, że przeciąganie w czasie fazy eliminacji diety FODMAP wiąże się z obniżeniem dobroczynnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium. Konsekwencją zaburzonego mikrobiomu jelitowego są problemy trawienne manifestujące się bólami brzucha, wzdęciami czy zaburzeniami rytmu, co z kolei prowadzi do błędnego koła problemów jelitowych
Jak monitorować postępy?
Jeśli wprowadzamy jakiekolwiek zmiany w naszym sposobie żywienia to potrzebujemy walidacji naszych wyników. Dzięki temu będziemy mogli podjąć decyzję czy rzeczywiście jesteśmy gotowi do tego, żeby wejść w drugi etap diety FODMAP i rozpocząć fazę testowania problematycznych produktów. Na przestrzeni lat pracy z Pacjentami wypracowałam swoje narzędzie w postaci dzienniczka, który pozwala na weryfikację różnych problematycznych aspektów dotyczących funkcjonowania przewodu pokarmowego. Na co warto zwrócić uwagę?
- Częstość i konsystencja wypróżnień
- Częstość i natężenie bólu brzucha
- Częstość i natężenie wzdęć
- Obecność innych problemów: migrenowego bólu głowy, refluksu, zmian skórnych itp.
Co jeśli dieta low FODMAP nie działa?
Dieta FODMAP nie jest panaceum na wszystkie problemy jelitowe. Jeżeli po upływie miesiąca nie obserwujesz poprawy samopoczucia warto poszukać przyczyny tego stanu. Przyjrzyj się następujących kwestiom:
- Aktywna infekcja: SIBO, przerost grzybiczy
- Dysbioza jelita grubego
- Problematyczność innych składników w diecie: kazeina, histamina, salicylany
- Błędy podczas stosowania diety low FODMAP (przemycanie niewskazanych związków w lekach i suplementach diety, brak czytania etykiet produktów)
O wszystkich możliwych przyczynach braku efektów na diecie low FODMAP przeczytasz w tym wpisie
Podsumowując, faza eliminacyjna diety low FODMAP nie powinna trwać dłużej niż 2 miesiące. Podczas jej stosowania usuń z diety wszystkie produkty o wysokim potencjale fermentującym i obserwuj swoje samopoczucie jelitowe. Zwróć uwagę na następujące elementy: częstość i konsystencję wypróżnień, epizody bólu brzucha i wzdęć oraz innych objawów, które budzą Twój niepokój. Wszystkie objawy najlepiej notuj w dzienniczku aby realnie ocenić czy po wprowadzeniu diety low FODMAP widzisz poprawę. Notowanie wszystkiego co spożywasz pozwoli również zidentyfikować produkty, które pomimo niskiego potencjału fermentującego wywołują u Ciebie objawy jelitowe.