5 winowajców braku efektów diety FODMAP

Dieta FODMAP to model żywieniowy dedykowany osobom z problemami jelitowymi. Jej założeniem jest wykluczenie tego, co potencjalnie fermentuje w jelicie. Dzięki tej eliminacji zmniejszają się objawy jelitowe takie jak: wzdęcia, ból brzucha oraz biegunki. W teorii osoby, które borykają się z SIBO czy IBSem powinny odczuć 100% poprawę na tej diecie. Niestety  nie zawsze tak się dzieje, a przyczyną tego stanu jest występowanie w naszym codziennym jadłospisie produktów, które mogą być dla jelit problematyczne w zupełnie innym mechanizmie. Co to za produkty i dlaczego nam szkodzą? Poznaj 5 winowajców braku efektów diety FODMAP!

Na czym polega dieta FODMAP?

Dieta FODMAP została opracowana przez naukowców z Monash University. Ma ona na celu łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (IBS), do których należą: wzdęcia, ból brzucha, biegunki i/lub zaparcia. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że składa się ona z 3 następujących po sobie faz.

Fazy diety FODMAP

Dieta FODMAP

  1. Faza eliminacji- (dieta low FODMAP)- etap, w którym eliminujemy wszystkie produkty, które odznaczają się wysokim potencjałem fermentacyjnym w jelicie. Listę produktów dozwolonych w tym etapie znajdziesz tutaj
  2. Faza reintrodukcji – jest to faza, w której powoli wprowadzamy produkty bogate w FODMAP, (zawierające laktozę, fruktany, galaktany, fruktozę, sorbitol itp.) testując przy tym swoją tolerancję po ich spożyciu. Zasady przeprowadzenia fazy reintrodukcji, znajdziesz tutaj
  3. Faza personalizacji- jest to ostatni etap diety, w którym ostatecznie kształtuje się skład naszej diety. Przy planowaniu tego etapu bierze się pod uwagę, produkty bogate w fodmap, które przeszły pozytywnie fazę reintrodukcji. Następnie zwraca się uwagę, na to aby ich ilość nie była zbyt duża w ciągu dnia. Pozwoli to stopniowo zaadaptować się układowi pokarmowemu do większych ilości „fodmapów” w naszej diecie.

Skoro już wiemy, na czym polega dieta FODMAP to warto wskazać, kilku winowajców którzy mogą dawać objawy jelitowe pomimo tego, że zostały sklasyfikowane jako bezpieczne.

Kawa a dieta low FODMAP

Kawa jest dozwolona na diecie low fodmap. Jednak u wielu osób z zespołem jelita drażliwego (ibs) stanowi problem. Może ona nadmiernie stymulować prace układu pokarmowego, przyczyniając się do wystąpienia skurczów jelita oraz problemów z przyśpieszonym pasażem jelitowym w postaci biegunki. Niestety, badania nad wpływem kawy na motorykę są ograniczone. Te,  które zostały przeprowadzone, wykazały, że zarówno kawa zawierająca kofeinę, jak i bezkofeinowa zwiększały aktywność motoryczną jelita grubego [1].

Kawa zawierająca kofeinę miała nieco większy wpływ. Badania te pokazują, że to nie kofeina sama w sobie przyczynia się do nasilenia problemów jelitowych, ale wpływ złożonej kombinacji różnych związków zawartych w ziarnie kawy do których należy szeroka gama polifenoli.

Warto jednak w tym miejscu podkreślić, że pewna grupa osób z zespołem jelita drażliwego może odnieść korzyść z jej picia. Są to osoby, które mają zaparciowy podtyp IBS(u). Kawa, w związku z tym że wpływa na przyśpieszenie pasażu jelitowego, może pomóc w uzyskaniu regularnych wypróżnień u tych osób.

Na koniec rozważań na temat kawy i jej wpływu na jelita nasuwa się jedno pytanie. Pić czy nie pić?

Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Osobiście uważam, że warto przetestować i na podstawie samopoczucia decydować czy warto ją pić czy może jednak zrezygnować.

Alkohol a dieta low FODMAP

W fazie eliminacji diety low FODMAP dozwolone są alkohole wysokoprocentowe oraz wino. Pomimo tego, że twórcy diety dali zielone światło dla alkoholu, sugerowałabym duża ostrożność w jego spożywaniu. Alkohol wpływa na motorykę przewodu pokarmowego oraz przyczynia się do zwiększonej przepuszczalności jelit i współtowarzyszących zaburzeń wchłaniania[2],[3] Wszystko to prowadzi do rozwoju objawów zespołu jelita drażliwego, do których należą: biegunka, ból brzucha i niestrawność.

Tłuste pokarmy a dieta low FODMAP

Wszystkie tłuszcze zostały sklasyfikowane jako niskofermentujące. Dlatego w diecie low FODMAP nie będą one poddane żadnym ograniczeniom. Chciałabym jednak zwrócić uwagę na jedną dość istotna kwestię. Tłuszcz spowalnia proces opróżniania żołądka. Skutkiem tego będzie długie zaleganie pokarmu w żołądku i generowanie tym samym różnych problemów żołądkowo-jelitowych. Rozpoczynając od refluksu i kończąc na wzdęciach. U osób z zespołem jelita nadwrażliwego obserwujemy zjawisko nadwrażliwości trzewnej, w którym nadmierne rozciąganie ścian żołądka czy jelita wiąże się z bólem.

Temat ten poruszyłam przy okazji innego wpisu zatytułowanego „Czy SIBO to jedna wielka ściema?” Zachęcam Cię do zapoznania się z tym tematem, ponieważ coraz więcej naukowców twierdzi, że nie ilość gazów ale stopień ich odczuwania powoduje problemy, które specjaliści przypisują SIBO [4]

Histamina a dieta low FODMAP

Histamina jest kolejnym potencjalnie problematycznym związkiem, który może dawać objawy ze strony przewodu pokarmowego. Wiele produktów bogatych w histaminę są uznane za low FODMAP. Należą do nich: ryby wędzone, sery dojrzewające, wino czerwone czy orzechy ziemne. Niestety bardzo dużo osób z zespołem jelita drażliwego (ibs) ma problem z nietolerancją histaminy. Bardzo często za ten stan odpowiada dysbioza jelitowa i obecność bakterii, które produkują  histaminę[5]. Więcej na temat histaminy i sposobach jej zmniejszania- znajdziesz w tym wpisie.

Pikantne przyprawy a dieta low FODMAP

To kolejna problematyczna grupa produktów. W aplikacji znajdziesz jako dozwolone produkty marynowaną papryczkę jalapeno czy papryczkę habanero. Jednak ich problematyczność jest związana z obecnością kapsaicyny. Mechanizmy, w którym spożywanie pikantnych potraw może wpływać na IBS nie są jeszcez dobrze poznane. Przypuszcza się, że kapsaicyna może modyfikować odczucia żołądkowo-jelitowe poprzez receptory (TRPV1) [6]. Zwiększona liczba tych receptorów jest związana z nadwrażliwością trzewną w jelicie grubym.

 

 

Dieta FODMAP

Jak widzisz sprawa wcale nie jest taka prosta. Możesz stosować dietę low FODMAP i nadal odczuwać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dzieje się tak, dlatego że dieta ta adresuje jeden z potencjalnych problemów w przewodzie. Dlatego bardzo ważne jest prowadzenie dzienniczka. W którym będziesz mógł/ mogła zapisywać wszystko co pożywasz i wypijasz w ciągu dnia wraz z towarzyszącymi Ci objawami.  Dzięki tym zapiskom będziesz w stanie ustalić gdzie jeszcze może leżeć problem.

5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz także

Potrzebujesz POMOCY? Napisz do mnie!

Zawodowo działam na wielu płaszczyznach dlatego aby możliwie jak najszybciej się ze mną skontaktować wybierz interesujący Cię obszar mojej działalności. To pomoże usprawnić naszą komunikację