SIBO czy Candida- z czym mamy do czynienia?
Przerost bakteryjny w jelicie cienkim (SIBO) oraz przerost grzybów drożdżopodobnych bardzo trudno od siebie odróżnić tylko i wyłącznie na podstawie objawów. Jednak oba problemy bardzo często występują u osób zmagających się z przewlekłymi problemami przewodu pokarmowego. Poniższy wpis ma na celu pokazać w jaki sposób identyfikować potencjalnego winowajcę objawów jelitowych, tak aby bardziej skutecznie dopasować schemat postępowania/ leczenia.
Spis Treści
SIBO czy Candida- Podobieństwa obu rodzajów przerostów?
Zarówno w jednym jak i drugim przypadku mamy do czynienia z takimi samymi objawami, do których należą:
- wzdęcia
- gazy
- ból brzucha
- zaburzenia rytmu wypróżnień (biegunki i/lub zaparcia)
Są jednak pewne drobne niuanse, które mogą pomóc w identyfikacji źródła naszego gorszego samopoczucia. Na co zatem powinniśmy zwrócić uwagę podczas próby weryfikacji winowajcy uporczywych objawów?
- obecność chorób przewlekłych/ historię przebytych chorób
- historię przyjmowanych leków
Przyjrzyjmy się zatem tym dwóm problemom jakim jest: SIBO oraz przerost grzybów drożdżopodobnych.
SIBO- Przerost bakteryjny jelita cienkiego
SIBO- to nic innego jak zbyt duża ilość bakterii, która znalazła się w niewłaściwym miejscu czyli jelicie cienkim.
Zatem do rozrostu bakterii w tym miejscu będą przyczyniały się wszelkie czynniki, które upośledzają motorykę przewodu pokarmowego, a tu warto wymienić:
- niedoczynność tarczycy
- problem przewlekłych zaparć
- historia infekcji jelitowych “tzw jelitówek” – upośledzają pracę wędrującego kompleksu mioelekrytcznego, odpowiedzialnego za prawidłowe oczyszczanie jelita
- stosowanie leków z grupy opioidów
Drugi czynnik sprawczy odpowiedzialny za rozrost bakteryjny w jelicie cienkim to zbyt mała ilość kwasu w żołądku. Kwas solny jest pierwszą linią obrony przed wnikaniem różnych drobnoustrojów do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Co zmniejsza ilość kwasu w żołądku
- leki z grupy IPP
- obecność w żołądku bakterii Helicobacter pylori
Candida- przerost grzybów drożdżopodobnych
Candida to drożdżaki, które naturalnie występują w naszej mikroflorze jelitowej. Problem występuje wtedy kiedy dochodzi do ich przerostu. No to zadajmy sobie pytanie, jak dochodzi do tego, że mamy więcej Candidy w naszym jelicie?
1. Po pierwsze, kiedy zostaje zaburzona równowaga pomiędzy powiedzmy “dobrymi” , a “złymi” lub “potencjalnie złymi” bakteriami”. Ma to miejsce:
- podczas stosowania antybiotyków
2. Po drugie, kiedy nasz układ odpornościowy nie funkcjonuje prawidłowo i nie umie w ryzach utrzymać prawidłowej liczebności Candidy. W tym przypadku główny udział mają:
- leki immunosupresyjne, np. sterydy
- stany obniżonej odporności
- cukrzyca
„Test cukrowy”- metoda weryfikacyjna rodzaju przerostu
Zarówno bakterie jak również grzyby potrzebują węglowodanów do przeprowadzenia fermentacji. Dlatego objawy jelitowe będą nasilały się po ich spożyciu zarówno przy SIBO jak również w przeroście Candida. Jednak w tym przypadku też można wyłuskać pewną drobną różnice.
W SIBO najbardziej problematyczne są węglowodany złożone, które określane są mianem FODMAP(ów), jednak po spożyciu cukru prostego glukozy czy dwucukru sacharozy zazwyczaj nie obserwujemy występowania objawów.
Inaczej jest w przypadku Candida, gdzie zarówno glukoza jak i sacharoza są idealną pożywką i z ich udziałem procesy fermentacyjne zachodzą najefektywniej.
Podsumowując, po rodzaju cukru i występujących objawach po jego spożyciu, możemy oszacować z jakim typem przerostu mamy do czynienia.
Należy również wspomnieć, że możliwy jest również taki scenariusz, kiedy mamy do czynienia z dwoma rodzajami przerostu: grzybiczego oraz bakteryjnego. Warto jednak wiedzieć o pewnych czynnikach ryzyka rozwoju obu typów , tak aby bardziej skutecznie dopasować diagnostykę oraz metody leczenia. Zarówno objawowego, w postaci dopasowania właściwego leku, jak również leczenia przyczynowego polegającego na zaadresowaniu przyczyny, która wywoła ten problem.
Aby szerzej zrozumieć oba zagadnienia warto przeczytać oba wpisy: