Dieta low FODMAP jest modelem żywieniowym, który ma zastosowanie w zespole jelita drażliwego, zespole przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO), czy w chorobach zapalnych jelit. Została opracowana przez monash university. Składa się ona z trzech następujących po sobie etapów/ faz
Spis Treści
Fazy diety low FODMAP w zespole jelita drażliwego
- Etap- faza eliminacji(nazywana również dietą low FODMAP)- Polega na całkowitym wyeliminowaniu produktów, które mają zdolność fermentacji w przewodzie pokarmowym, przez co mogą zaostrzać problem wzdęć. UWAGA! Coraz więcej publikacji naukowych mówi o konieczności skracania czasu trwania fazy eliminacji. Eliminacja błonnika pokarmowego, podczas trwania tego etapu w znacznym stopniu zaburza mikroflorę jelita grubego.
- Etap- faza reintrodukcji– Polega na testowaniu produktów, które zostały wykluczone w fazie eliminacji. Podczas trwania tego etapu ustalamy, które produkty są przez nas dobrze tolerowane oraz w jakiej ilości.
- Etap personalizacji– Polega na ustaleniu indywidualnego modelu żywieniowego w oparciu o te produkty oraz ich ilość, które pozytywnie przeszły test w fazie reintrodukcji
Na czym polega faza reintrodukcji diety low FODMAP w zespole jelita drażliwego?
Faza reintrodukcji jest to drugi etap diety FODMAP, polegający na testowaniu problematycznych produktów (bogatych w FODMAP). Służy ona do zweryfikowania, które produkty są dla Ciebie bezpieczne. Pomaga również określić wielkości spożycia danego produktu, przy którym nie pojawiają się dolegliwości jelitowe takie jak: ból brzucha, wzdęcia, gazy, biegunka, zaparcia, itp.
Czas trwania tego etapu jest uzależniony od ilości produktów, które chcemy przetestować. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ prawidłowo przeprowadzona faza reintrodukcji może zająć nawet 3 miesiące.
1. Kiedy zacząć fazę reintrodukcji diety FODMAP w przebiegu zespołu jelita drażliwego?
Fazę reintrodukcji zaczynamy w momencie wyciszenia lub całkowitego wyeliminowania dolegliwości jelitowych podczas fazy eliminacji. W tym wpisie dowiesz się jakie są możliwe przyczyny braku poprawy samopoczucia podczas stosowania pierwszego etapu diety FODMAP. Warto się z nimi zapoznać, jeśli sama dieta nie przyniosła zadawalających efektów.
2. Jak wygląda faza reintrodukcji diety FODMAP?
Podczas fazy reintrodukcji włączamy produkty, które zostały wyeliminowane w etapie pierwszym ze względu na swój potencjał fermentacyjny. Podczas ich testowania należy dokładnie obserwować swoje samopoczucie i odnotowywać je w specjalnym dzienniczku żywieniowym.
Jeśli miałabym w dwóch słowach scharakteryzować fazę reintrodukcji to przychodzą mi na myśl dwa słowa kluczowe: pojedynczo i stopniowo.
3. Jak zaplanować fazę reintrodukcji diety FODMAP?
Aby skutecznie przejść fazę reintrodukcji należy ją dokładnie zaplanować. Postaram się przeprowadzić Cię przez ten proces krok po kroku
KROK 1 – Pogrupowanie produktów spożywczych ze względu na obecność fermentujących węglowodanów
W skład problematycznych węglowodanów, które przyczyniają się do rozwoju dolegliwości jelitowych należą:
- fruktoza,
- laktoza,
- poliole (sorbitol, mannitol, ksylitol, mannitol)
- fruktany
- galaktooligosacharydy (GOS)
Poniżej znajdują się tabelki grupujące produkty ze względu na zawartość konkretnych węglowodanów. Zauważ, że niektóre produkty spożywcze zawierają dwa, a nawet więcej problematycznych węglowodanów . Ważne jest zachowanie kolejności testowania grup produktów.
Zaczynamy od tych, które mają w swoim składzie tylko jeden problematyczny monosacharyd, następnie przechodzimy do weryfikacji grup produktów zawierające dwa i więcej problematycznych węglowodanów
Aby ułatwić proces reintrodukcji produkty te zostały podzielone w sposób następujący:
7 grup produktów żywnościowych zawierający jeden problematyczny cukier
4 grupy produktów zawierające dwa i więcej problematycznych cukrów
KROK 2 – Planowanie reintrodukcji, czyli co, jak, kiedy?
Jakie obowiązują zasady podczas planowania?
- Zaczynamy test od jednej wybranej przez siebie grupy. Może być to na początek grupa produktów bogatych we fruktozę.
- Zaznaczamy te produkty, które chcemy przetestować tzn. chcemy je ponownie włączyć do diety ze względu na nasze preferencję smakowe( szparag, brokuł, miód)
- Kierujemy się zasadą sezonowości, tzn. wybieramy te warzywa i owoce, które są dostępne w danym okresie. Jeśli nie chcesz czekać z testowaniem produktu do właściwej pory roku możesz spróbować z produktami mrożonymi.
- Jeden produkt testujemy przez 3 dni, stopniowo zwiększając jego ilość w kolejnych dniach przy jednoczesnej bacznej obserwacji samopoczucia.
- Wszelkie obserwacje zapisujemy w dzienniczku
Przykład: Sprawdzamy tolerancję na FRUKTOZĘ na przykładzie mango
Dzień 1 | Dzień 2 | Dzień 3 |
¼ sztuki | ½ sztuki | 1 sztuka |
KROK 3 – Implementowanie planu w życie
Dietę podczas fazy eliminacji należy potraktować jako naszą bazę. Ja też lubię o niej myśleć jako o bezpiecznej przystani, do której zawsze wracamy kiedy np. dochodzi do zaostrzenia dolegliwości jelitowych. Możemy ją również wykorzystać jako bazę do rozszerzania diety w fazie reintrodukcji. Zobacz jakie to jest łatwe, a zarazem nie zajmujące dużej ilości czasu w planowaniu, a następnie przygotowaniu posiłków.
Jak wygląda śniadanie w fazie eliminacji? NASZA BAZA
- Owsianka na wodzie z pomarańczą, masłem orzechowym i siekanymi orzechami makadamia
Zauważ, że wszystkie produkty wchodzące w skład owsianki odznaczają się niewielką ilością węglowodanów łatwo fermentujących.
Jak wygląda śniadanie w fazie reintrodukcji podczas testowania produktów bogatych we fruktozę? ROZSZERZANIE BAZY
- Owsianka na wodzie z mango, masłem orzechowym i posiekanymi orzechami makadamia
W tym przypadku testujemy mango jako reprezentanta grupy fruktozy. Aby ułatwić proces testowania w miejsce pomarańczy (owoc niski w FODMAP) włączamy mango (owoc wysoki w FODMAP). Zauważ, że reszta składników się nie zmienia!
Prawda, że nie jest to trudne? Wszystko jest jedynie kwestią dobrego planowania.
KROK4- Włączanie produktów bogatych w FODMAP do diety – Dwie drogi reintrodukcji
1. Łatwy – Przygotuj ten sam posiłek co podczas eliminacji, który wydaje się bezpieczny tzn. nie wywoływał dolegliwości jelitowych i dokładaj porcję testowanego produktu bogatego w problematyczny węglowodan każdego dnia zwiększając porcję.
- Poniedziałek – Owsianka na wodzie z plastrem mango z masłem orzechowym
- Wtorek – Owsianka na wodzie z 2 plastrami mango z masłem orzechowym
- Środa- Owsianka na wodzie z ½ mango z masłem orzechowym
2. Trudny- Zwiększaj ilość testowanego produktu w różnych posiłkach. Jeśli testujesz np. awokado możesz to przeprowadzić w sposób następujący:
- Poniedziałek: ¼ miąższu z awokado do posmarowania kromki chleba orkiszowego z ugotowanym na twardo jajkiem
- Wtorek: – ½ awokado w sałatce (sałata+ pomidor+ awokado+ pierś z kurczaka + oliwa)
- Środa- ¾ awokado jako dip do grillowanej piersi z kurczaka
UWAGA!
- Podczas gdy testujemy jeden problematyczny produkt tj. awokado (SORBITOL), wszystkie inne składniki potrawy muszą być produktami o niskiej zawartości FODMAP, czyli te dozwolone w fazie eliminacji.
- Jeśli wprowadzamy nowy produkt o potencjale fermentującym nigdy nie testujemy go na „pusty żołądek” ze względu na możliwość nasilenia objawów żołądkowo- jelitowych
KROK 5 – Planowanie przerw w testowaniu
Przerwy podczas testowania produktów są niezwykle ważne w całym etapie reintrodukcji. Ich obecność w trakcie testów jest podyktowana przeciążeniem fermentującymi węglowodanami, które niewątpliwie mogą przyczyniać się do wzdęć. Nie bez powodu produkty wprowadza się pojedynczo stopniując spożycie ich ilości w 3 kolejnych dniach. Ma to na celu zweryfikować czy produkt jest dla nas bezpieczny, a jeśli tak to w jakiej ilości.
Kiedy należy wprowadzić przerwy?
Dwa sposoby planowania przerw w testowaniu produktów.
3 dniowy test i 3 dniowa przerwa
Ten sposób polega na testowaniu przez 3 dni z rzędu jednego produktu zawierającego problematyczne węglowodany stopniowo zwiększając jego ilość każdego dnia. Po 3 dniach testów wprowadzamy 3 dniową przerwę. Długość przerwy w tym przypadku ma duże znaczenie, ponieważ kumulacja spożycia fermentującego węglowodanu prawdopodobnie spowoduje objawy nawet po 2 dniach od spożycia problematycznego produktu. W związku z tym zachowanie odpowiednich przerw zapewnia również miarodajną ocenę tolerancji następnego testowanego produktu. Brak 3 dniowej przerwy może spowodować nałożenie objawów z testowaniem nowego produktu i błędne założenie, że dolegliwości rozwinęły się właśnie po jego spożyciu.
1 dzień testu i 1 dzień przerwy (w ten sposób warto przetestować grupę GOS(ów) i fruktanów)
W tym sposobie dzień testu problematycznego produktu jest przeplatany 1 dniową przerwą
Parę ważnych informacji dotyczących przerw:
- Podczas przerwy wracamy do diety eliminacyjnej, opartej na produktach niskich w FODMAP
- Kiedy testowany przez nas produkt wywoła objawy (bez względu na jakim etapie jego testowania) należy niezwłocznie przejść na dietę eliminacyjną do momentu całkowitego wyciszenia dolegliwości.
KROK 5- Monitorowanie objawów. Na co należy zwrócić uwagę?
Podczas całego etapu reintrodukcji z pewnością bardzo ważna jest obserwacja swojego samopoczucia i zapisywanie produktów wraz z ich ilością, które pozytywnie przeszły fazę reintrodukcji. Jest to bardzo ważny krok, ponieważ posłuży do ustalenia ostatecznego kształtu diety w fazie personalizacji. Do monitorowania objawów posłuży specjalnie przygotowany dzienniczek.
Częste błędy jakie są popełnianie w fazie reintrodukcji diety FODMAP
- Pośpiech- bez wątpienia największy wróg skutecznie przeprowadzonej fazy reintrodukcji.
- Rozpoczęcie testów od grupy produktów, które w składzie zawierają dwa i więcej problematycznych węglowodanów np. gruszka (fruktoza + sorbitol)
- Rozpoczęcie testu powakacyjnego od dużej porcji, brak stopniowego zwiększania ilości produktu w kolejnych dniach
- Brak przerw pomiędzy testowanymi produktami i płynne przechodzenie z testu jednego produktu do testu kolejnego
- Nietrzymanie się diety niskiej w FODMAP w okresie przerwy, czasu pomiędzy testowaniem produktów
- Brak wsparcia dietetyka, który po analizie dzienniczka i zgłoszonych objawów jelitowych może wskazać ewentualne błędy lub zwrócić uwagę na inne problemy np. nietolerancję histaminy
Piśmiennictwo: